dimarts, 2 de juny del 2009

Podem ajudar al canvi climàtic amb la nostra dieta???

Produir 250 grams de carn de vedella produeix 13 vegades més CO2 que produir 250g de pollastre i 56 vegades més CO2 que produir 250g de patates (segons dades publicades al Scientific American per l'economista Nathan Fiala).
Així, el 18% dels gasos d'efecte hivernacle causats per l'home deriven de la ramaderia; quantitat només superada per la generació d'energia amb un 21% i superior a la provocada pels transports.
Si vols veure la comparació del CO2 produït per un cotxe i el CO2 produït per fabricar 250 grams de diferents aliments, clica damunt d'aquesta imatge:
La ramaderia afecta negativament al medi per múltiples motius: tala de boscos per crear pastures i farratge (un 70% dels boscos amazònics s'usen per a pastures); alimentació, cura i processament dels animals; combustibles fòssils per l'electricitat a les granges i el transport; fertilitzants; contaminació per fòsfor i nitrogen de les dejeccions (femta i orina); producció de gasos (CO2 i metà) derivats de la seva digestió; ...
Un dels principals problemes és el metà produït per la fermentació entèrica (ja què el metà contribueix 23 vegades més a l'encalentiment global que el CO2). Cada vaca produeix cada dia entre 3 y 4 litres de gas metà.
Per més informació podeu consultar:
- Las repercusiones del ganado en el medio ambiente (revista FAO)
- How meat contributes to global warming (Nathan Fiala, Feb09. Scientific American)
- La larga sombra del ganado (Informe complet FAO)